En heeft ALTIJD gelijk, toch?

Kunstgras

 

Kunstgras...


Ik wil eigenlijk een paar letters weghalen maar zal netjes blijven.
Ik volg het hockey wanneer er internationale toernooien zijn van de Oranjeploegen. En dan zie ik kunstgras. Tegenwoordig ook in het blauw. Nu vind ik dat wat ver gaan, groen is als sportveld toch mooier maar dat is persoonlijk.

En dan zie ik ze spelen, op een vlak, vooral effen ondergrond. Ja en met die keiharde, kleine bal, geslagen met een hulpmiddel. Dan is het voor de veiligheid van de spelers en uiteraard ook de scheidsrechters dat de bal zich min of meer voorspelbaar beweegt over en vanaf de ondergrond.

En voor een relatief kleine sport zou het erg duur worden om overal echt gras te plaatsen en vooral te onderhouden. Het veld zou niet alleen te verduren hebben van de spelers, de valpartijen maar ook van de klappen met de hockey-sticks die soms hele plaggen uit het veld zouden slaan.

Maar vooral de veiligheid is het belangrijkste argument om deze sport op kunstgras te spelen.

 

Maar u voelt al waar ik naar toe wil denk ik...

Voetbal Op Kunstgras

Als voormalig toBvoetballer erger ik me helemaal geel en blauw aan dat voetballen op kunstgras. Ja geel en blauw.

Voetbal is een buitensport, een contactsport. Een sport waarbij de liefhebber net zoveel kan genieten van een prachtige verdedigende sliding die een aanval onderbreekt als van een mooie pass over de hele waarmee de spits in één keer voor de doelverdediger komt te staan.
En als je dan in Voetbaltempel nummer 1 zit en je kijkt over dat prachtig geschoren natuurlijke gras waarvan de grasmeester zich onderhand "professor in de grasmatkunde" mag noemen dan vraag je je af: Waarom kan dat niet overal?

Oké, als het een tijd slecht weer is en er moeten toch regelmatig wedstrijden gespeeld worden dan wordt een echte mat minder. Maar de charme van het voetbal, en dat zeg ik als brildrager en dus bij regen slechtziende voetballer, is dat je na de pot gaat douchen met de kluiten in je broek. Omdat je net het verlies van je ploeg hebt weten te voorkomen met een vliegende sliding waardoor je wel wat gras hebt meegenomen...

Maar het zijn in ieder geval geen rubber korrels.

Als voetballer hoor je gewoon na een wedstrijd in de regen smerig onder de douche te stappen! Je hoort gewoon met modder besmeurde kleding dat veld af te stappen!!!

Maar vooral ook zul je op een natuurlijke ondergrond van gras op een laag grond veel minder snel blessures oplopen.
Iedere landing na een kopduel, een valpartij, een sliding, of gewoon alleen al het kappen en draaien geeft een extra belasting op je gewrichten, banden, spieren, je wervelkolom enz enz... Omdat de ondergrond niet meegeeft en geen demping geeft...

Kosten

Wat ik wel kan begrijpen, hoe jammer het ook is, is dat gemeentes vooral voor de trainingen kunstgrasvelden aanlegt. Deze worden veel intensiever gebruikt dan de wedstrijdvelden die het bij amateurclubs ook zwaar te verduren krijgen met soms wel 3 of 4 wedstrijden op een wedstrijddag.
Maar om nu ook de wedstrijdvelden te vervangen door kunstgras vanwege de kosten?

Je hoort alleen maar van de overheid dat alles te duur wordt.
Ja er zijn meer mensen dan 20-30 jaar geleden. Ja de velden waren niet altijd even goed.

Maar meer mensen betekent ook meer binnenkomende belastingen lijkt me. En het aantal volwassen beoefenaars van voetbal zal niet evenredig gestegen zijn aangezien we steeds meer in een 24-uurs economie zitten zodat veel volwassenen in het weekend niet meer kunnen sporten of gewoon prioriteiten moeten stellen.
Maar zij betalen wel belastingen.

Dus waar zit het probleem? Keuzes maken. Dat is alles. Vraag alle ouders of ze liever zouden hebben dat de gemeente meer geld uitgeeft aan goede sportvoorzieningen i.p.v. bijvoorbeeld aankopen van bedrijventerreinen die jaren braak blijven liggen en de keuze zal makkelijk zijn.

Maar het gaat mij voornamelijk om de betaald voetbal organisaties die komen met argumenten van:

Ja, echt gras kost ons zoveel ton per jaar.
Nee geblesseerde spelers die maanden niet kunnen spelen, die kosten niks?
En als het een paar ton is op een organisatie waar meestal minstens een begroting is van een paar miljoen. Misschien, wanneer iedere speler en iedere medewerker een ietsiepietsie zou inleveren dan bespaar je op je loonkosten. Deze kun je gebruiken voor echt groeiend gras en vermoed dat je het onderhoud kan plaatsen onder bedrijfskosten. Het is maar een idee.  Of de handreiking van o.a. Dhr. van Geel om een gezamenlijke pot te maken om voetbalclubs die daadwerkelijk het teruggaan naar echt gras als een bijna onoverkomelijke kostenpost ervaren, te helpen?

Of het argument dat het spelletje helemaal niet anders is op dat plastic.
Nou... Ik wil niet zeggen dat ze geheel ontoerekeningsvatbaar zijn maar laat ik het zo stellen: We hebben het natuurlijk nog steeds over een spelletje.

Deze clubs mogen trouwens nog van geluk spreken dat hun publiek niet zo principieel is zoals ik en, denk ik toch, veel van mijn medebezoekers van die enige echte Voetbaltempel van Nederland. Want dan zouden er nog maar een paar bezoekers in het stadion zitten, waarschijnlijk verdwaald of met vrijkaartjes. Of, ja, wanneer er een hockey toernooi gespeeld wordt zoals een paar jaar terug in de residentie.

Hoeveel spelers vertrekken niet vroegtijdig de Nederlandse competitie mede vanwege al die wedstrijden op dat plastic?
En hoeveel spelers uit het buitenland zullen om dezelfde reden niet komen? Niet dat wat mij betreft er teveel buitenlandse spelers moeten komen, dat is ook zonde. Maar een aantal om het niveau wat op te krikken is altijd goed.

De topscorer van seizoen 2016-2017 in de eredivisie zal bij iedere wedstrijd in de tempel weer denken (dat hoop je dan haha, beter concentreert hij zich op het spel): Wat ben ik blij dat ik voor deze club gekozen heb! Wat een stadion, wat een publiek, wat een veld!

Maar iedere pot op dat k-gras denkt hij dat echt niet... Dan denkt hij: Wat doe ik hier?

Was ook de enige keer dat hij geblesseerd raakte en een paar potten moest missen...

K-gras

Het lijkt me leuk spul voor zaalvoetbal. Maar dan denken nu de zaalvoetballers, en helemáál terecht: Ben jij helemaal zot geworden?
Zaalvoetbal is in een sportzaal. Met een kunststof ondergrond. Geen enkele pretentie om te doen alsof het een veld moet voorstellen. Zaalvoetbal is een ander spelletje. Geen slidings, fysieke contact is veel beperkter toegestaan vanwege de ondergrond. Het spel is gebaseerd op snel handelen, prima techniek en korte combinaties.

Die figuren die voor k-gras zijn? Wat willen die nou? Willen ze zaalvoetbal in het groot? Wat begrijpen ze nou niet aan de charme van het veld oplopen wanneer de dauw amper verdwenen is. Het ruiken van het vers gemaaide gras?

Het pure van het spelletje vergaat op dat k-gras. Ik hoop van harte dat de KNVB, de UEFA en de FIFA overgaan op een totaal verbod op het spelen van wedstrijden op dat plastic.

Steun het afschaffen van kunstgras met deze petitie in het AD:

                                                                                  Pamflet tegen kunstgras


Alweer Kippen

Ik schrijf dit terwijl het debat bezig is over de fipronil ellende. Ik vraag me af of kippen kunstgras leuk zouden vinden.
En wat er dan allemaal niet in de eieren zou zitten.
Ik hoor termen als zelfregulering van de sector. Onderbezetting van de NVWA. Je zou denken dat je in een georganiseerd land als Nederland erop zou mogen vertrouwen dat de overheid doet wat hij kan om de bevolking te vrijwaren van gevaarlijk voedsel.
Maar nee, de markt vrij laten. Dat lost alles vanzelf op. Ja dat klopt. Iemand raakt ziek van een ei. Dat is een probleem.
Hij gaat dood. Probleem opgelost.

Maar als het aan mij zou liggen maar gelukkig is dat niet zo haha, dan zou ik zeker een Kamerdebat over kunstgras willen, gewoon uit Staatsbelang. In het kader van de nationale identiteit...

Maar misschien kan ik me beter hierin gaan verdiepen:

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb