En heeft ALTIJD gelijk, toch?

David Baldacci: Amos Decker

 

Sinds ik een luisterboek abonnement heb "leester" ik een aantal series, dat wil zeggen wel losstaande boeken met één hoofdpersoon.
Leesteren gaat me nu éénmaal makkelijker af dan lezen.

Hier wil ik kort Amos Decker beschrijven. De hoofdpersoon uit, tot nu toe, drie boeken van David Baldacci.

Amos Decker is een gigantisch persoon, zowel qua lengte als omvang. Maar hij is ook een zeer gemankeerd persoon die op het randje van de afgrond zat in zijn leven dat getekend wordt door een paar zeer ingrijpende gebeurtenissen:

Als jongeman staat hij op het punt carrière te gaan maken als profspeler in de Amerikaanse Football Competitie wanneer hij een ongelooflijk harde beuk te verduren krijgt op het veld. Hierbij ontstaat er een soort herschikking van zijn hersenen met twee belangrijke wijzigingen:
1. Hij heeft vanaf het moment van herstel een onfeilbaar, perfect geheugen. Niet dat hij "zomaar" alles onthoudt, nee hij    kan het ook als een soort archief nalopen
2. Zijn empathisch vermogen (niet zijn gevoel) en sociale vaardigheden zijn vrijwel verdwenen.

Deze twee belangrijke wijzigingen maken hem in zijn latere leven een onnavolgbaar en vaak letterlijk niet te volgen politie rechercheur.

Een tweede ingrijpende gebeurtenis maakt dat zijn leven na de botsing op het veld nogmaals volledig overhoop gehaald wordt. Een drama die niemand zich kan voorstellen en pas kan begrijpen wanneer het diegene zelf overkomt...
En welke ik hier ook niet ga omschrijven aangezien ik dan teveel weggeef en ik het eigenlijk ook niet gepast vind. Zo'n gebeurtenis in het leven van de hoofdrolspeler moet je in het boek zelf lezen of luisteren!

 

De Geheugenman

 

Het eerste boek met Amos Decker als hoofdrolspeler, antiheld is De Geheugenman.
In dit boek maken we dus kennis met Amos op het punt in zijn leven dat hij net weer aan het opkrabbelen is.

Een schokkende gebeurtenis op een middelbare school doet het stadje Burlington, waar hij woont, op zijn grondvesten trillen, de zoveelste schietpartij op een school in de VS...

Even daarvoor heeft een man zich gemeld met een bekentenis. Een bekentenis die voor Amos net zo'n grote inslag betekent als de moorden op de school.


Wat gaat hij doen???

 

Meeslepend

 

De Geheugenman heb ik ervaren als een zeer meeslepend, spannend en sinister (luister)boek waarin de hoofdpersoon voor zijn omgeving wellicht niet altijd even sympathiek is maar waarmee je jezelf kan identificeren.

Niet doordat veel mensen op hem lijken of het zelfde is overkomen. Ik hoop van harte van niet! Maar je kunt je door de manier waarop David Baldacci hem en zijn leven omschrijft, enorm inleven hoe hij zich moet voelen.


Een man die letterlijk en figuurlijk enorme klappen heeft gekregen en toch, vaak tegen wil en dank, zijn leven tussen de rails probeert te houden. En waarvan je hoopt dat hij doorzet in wat hij het beste kan: Het vinden en grijpen van de slechteriken!

Verder is het een heel spannend detective verhaal met een aantal sterke plotwendingen en soms ongelooflijk dramatische gebeurtenissen die de belangrijkste karakters in het boek hebben moeten meemaken. Ik raad iedereen die van spannende verhalen houdt dit eerste boek aan met Amos Decker... Een meeslepende detective thriller!

 

Wanneer je niet meer details wilt weten m.b.t. het verhaal, lees dan niet de omschrijving in de link:

 

Verder in de Amos Decker serie:

 

Deel twee: De laatste mijl

 

Deel drie: Het Motief

 

 

Ik heb alle drie de boeken "geleesterd" dus als luisterboek. En om eerlijk te zijn. Ik kon niet wachten op deel drie en nu ik die klaar heb ben ik opnieuw begonnen. Deel 1 net uit en begonnen met deel 2... En dat doe ik zelden!

 

En tussendoor kun je altijd nog beginnen aan je eerste kippenhok, jawel, ik blijf 'm plaatsen hahaha!

 

Wanneer Amos Decker je bevalt dan zal Harry Hole je ook zeker aanstaan!

 

Boeken algemeen