En heeft ALTIJD gelijk, toch?

Harry Hole

Alle Harry Hole boeken van Jo Nesbo

 

Harry Hole, net als Amos Decker (waarvan ik vermoed dat Baldacci wel eens een "Harry Hole heeft gelezen) een gemankeerd mens, groot, sterk en een gedreven en uitstekend rechercheur.
Harry is vooral gemankeerd door zijn alcoholisme welke hij doorgaans aardig onder controle weet te houden.
Er zijn nu 11 titels verschenen (ik heb ze geleesterd) en ook al zijn de verhalen losstaand prima te lezen, zou ik je toch aanraden te beginnen met deel 1:

 

De Vleermuisman

 

Misschien wel een vreemd begin voor een serie maar wellicht had Jo Nesbo bij zijn debuutroman nog geen weet van wat er nog zou komen. Waarom een vreemd begin? Nou een Noorse rechercheur gaat in Australië de plaatselijke politie assisteren bij het moordonderzoek van een jonge Noorse vrouw. Wat daar de redenen voor zijn kom je in het boek te weten maar één belangrijke is een ongeluk waar Harry bij betrokken was.

In het boek is er veel aandacht voor de geschiedenis van de Aboriginals en ook de sociale achterstand. Dit maakt voor mij het boek qua inhoud interessanter maar ik kan me voorstellen dat sommigen de "zijsporen" wat langdradig vinden.

Maar wanneer je een thriller wilt schrijven die zich afspeelt in Australië en je hebt oog voor de oorspronkelijke inwoners ja dan maak je daar gebruik van. Zelf vond ik het boek spannend en educatief.

Ik moet toegeven dat het niet mijn eerste Harry Hole was. Ik begon met deel 4 denk ik. Maar daarna de volgorde aangehouden. 

 

Boeken algemeen